Súdna rada SR opätovne preložila voľbu podpredsedu Najvyššieho súdu SR

09.03.2012 Bratislava

Bratislava 8. marca (TASR) - Súdna rada SR nebude voliť na výjazdovom zasadnutí v Trebišove podpredsedu Najvyššieho súdu (NS) SR. Tento návrh hneď na úvod predniesol jej predseda Štefan Harabin. Dôvodom je neprítomnosť viacerých členov súdnej rady. Z 18 členov do Trebišova prišlo iba 12. TASR o tom dnes informovali z Kancelárie predsedu Najvyššieho súdu SR.

Okrem iných chýbali aj všetci traja zástupcovia volení vládou SR. O post podpredsedu sa uchádza jediný kandidát, ktorým je bývalý predseda Krajského súdu v Prešove a dnes člen trestného kolégia najvyššieho súdu Igor Burger.

Rada sa zaoberala aj uznesením Národnej rady SR, ktorým zvolila sudcu Krajského súdu v Trnave Dušana Čima za člena Súdnej rady. Trom členom Súdnej rady, ktorých volia poslanci Národnej rady SR, totiž uplynie v najbližších mesiacoch funkčné obdobie. Národná rada zvolila iba jedného kandidáta. Viacerí členovia rady vrátane jej predsedu namietali, že uznesenie Národnej rady má viacero chýb, okrem iných nesprávny dátum. Poslanci v uznesení neuviedli, odkedy má byť sudca Čimo, ktorý patrí medzi kritikov Harabina, členom Súdnej rady. "Reprezentanti gorilích strán produkujú zmätočné rozhodnutia," vyhlásil Harabin. Súdna rada odhlasovala, že uznesenie o sudcovi Čimovi je nezrozumiteľné a nevykonateľné, preto ho vrátila poslancom, aby chyby odstránili.

Súdna rada schválila aj vyhlásenie k takzvaným diskriminačným žalobám, v ktorom sa okrem iného píše, že rada odmieta stanoviská o tom, že podávanie diskriminačných žalôb je neetické, protiprávne a amorálne.
 

Vyberte región